Fysioterapeuttisia hoitomenetelmiä
-
Manuaalinen terapia
- Hieronta
- Vetohoidot
- Nivelten mobilisointi Kaltenbornin mukaan
- Hermokudoksen mobilisointi
- Lymfahieronta
- Myofascial release
- Active Release Techniques®
- Mulligan
- Lihasenergiatekniikat (MET)
- Graston Technique®
- LPG®
- Shockwave
- Fysioterapeuttinen ultraäänikuvaus
- Kinetic Control
- Kinesioteippaus
- Fysikaaliset syvälämpö- ja sähköhoidot
- Laser
- Cryo 5 kylmäpuhallus
- Selkäkippi
- Harjoittelun suunnittelu ja ohjaus (kotiharjoitukset)
- Fysioterapeuttinen neuvonta ja ohjaus
Käsitteitä
OMT (ortopedinen manuaalinen terapia) on norjalaisten Freddy Kaltenbornin ja Olaf Evjenthin kehittämä manuaalisen terapian hoitomuoto, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa. OMT keskittyy tuki- ja liikuntaelinongelmien tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. SOMTY järjestää perehdyttämiskursseja fysioterapeuteille erityisesti käden taitojen kehittämiseksi.
Vetohoidoissa pyritään kasvattamaan nivelen väliä käsillä tai traktioremmillä suoritetulla kevyellä vedolla, eli traktiolla. Vetohoitohoitoja käytetään erityisesti nivelkulumiin liittyvien kipujen hoidossa.
Mulligan -tekniikoihin liittyy nivelen mobilisointi (käsittely) yhdistettynä potilaan tai terapeutin suorittamaan liikkeeseen. Esim. traktion (vedon) avulla suoritettu liike aikaansaa tehokkaan venytysvaikutuksen syvemmällä olevissa pehmytkudoksissa. Mulligan menetelmä on potilasystävällinen ja turvallinen, koska useimmissa tekniikoissa hoidettava voi itse kontrolloida liikettä.
Lihasenergiatekniikoissa (MET) käytetään hyväksi nimeensä viitaten lihaksen jännitystä/rentoutusta. MET-tekniikoilla voidaan lisätä liikkuvuutta ja korjata nivelten virheasentoja pehmeällä ja turvallisella tavalla. MET soveltuu hyvin esimerkiksi lantion virheasentojen korjaamiseen.
Graston Technique® on metalisilla Graston instrumenteilla suoritettavaa pehmytkudoskäsittelyä.
Neuraalikudoksen mobilisoinnissa hermoa hoidetaan liikkeen avulla. Menetelmää käytetään lisäämään hermon liikkuvuutta, parantamaan hermon verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.
Myofascial release tarkoittaa manuaalista terapiaa, jossa hoito kohdistetaan faskiaan, eli kalvoihin. Tekniikoissa korostetaan faskiaan kohdistuvaa pitkäkestoista venytystä. Omatoimisesti menetelmää voidaan toteuttaa esim. rullan (foam roller) avulla.
Active Release Techniques® (ART®) on manuaalisen terapian hoitotekniikka, jossa pehmytkudoksia käsitellään liikkeen avulla. ART® mahdollistaa hoidon kohdistamisen mahdollisimman yksilöidysti kuhunkin rakenteeseen, sillä käsittelyn pohjana on tarkka anatomia, hoidettavan rakenteen käsittelyyn parhaiten soveltuva liike ja ote.
LPG® on alipaineella (imulla) ja motorisoiduilla rullilla tapahtuvaa hierontaa, jota käytetään kauneudenhoidossa, terapiassa ja urheilussa. LPG® vähentää näkyvää selluliittia, tasoittaa ryppyjä ja kiinteyttää ihoa. LPG®:n avulla voidaan rikkoa kiinnikkeitä, lisätä sidekudoksen joustavuutta ja tehostaa turvotuksen poistumista, seurauksena lisääntynyt aineenvaihdunta, liikkuvuus, voima ja vähentynyt kipu. Urheilijat käyttävät LPG®:tä mm. nopeuttamaan palautumista ja lievittämään lihaskireyksiä.
Shockwave-paineaaltohoidossa kudoksia stimuloidaan mekaanisella hoidolla. Ihoa vasten painettuun hoitopäähän tuotetaan oskilloivaa painetta, joka saa päässä olevan metalisen osan liikkumaan edestakaisin ja paineaaltojen siirtymiseen kudoksiin. Hoitoa käytetään mm. lihaskipuihin ja rappeutumatyylisiin jännevammoihin.
Fysioterapeuttinen ultraäänikuvaus on fysioterapeuttisiin tarkoituksiin käytettävää pehmytkudosten kuvantamista. Fysioterapeutti käyttää ultraäänikuvausta esim. lihastoiminnan arvioinnissa ja kouluttamisessa.
Kinetic Control on testaus- ja luokittelujärjestelmä, jossa arvioidaan ja harjoitellaan liikkeen hallintaa.
Kinesioteippaus on elastisella liimateipillä suoritettua pehmytkudosten hoitoa, jota käytetään yleisimmin lisäämään nivelen kivutonta liikelaajuutta. Kinesioteippausta käytetään usein myös turvotuksen hoidossa, oikeiden liikemallien ohjauksessa ja arpien pehmittämisessä. Tyypillisimmässä soveltamistekniikassa teippi asetetaan hoidettavan lihaksen päälle ilman kiristystä, lihas venyneessä asennossa. Palatessa normaaliasentoon, teippi muodostaa iholle kuroumia, joiden ansiosta ihon ja lihaskalvojen välinen tilavuus kasvaa. Tämä vilkastuttaa imunestekiertoa ja vähentää kipureseptoreille kohdistuvaa painetta, mikä johtaa tavallisesti voiman välittömään lisääntymiseen.
Lymfaterapia on erinomainen hoitomenetelmä monissa, erityisesti akuuteissa tuki- ja liikuntaelimistön ongelmissa. Esimerkiksi hermon ärsytyksessä, revähtymissä, ylirasitusvammoissa tai leikkauksen jälkeisessä hoidossa lymfaterapia antaa yleensä hyvän vasteen. Lymfaterapia vähentää akuutteihin vammoihin tavallisesti liittyvää turvotusta, minkä vuoksi aineenvaihdunta paranee ja kiinnikemuodostus vähenee. Lisäksi kudospaineen kasvamisesta johtuva kipu vähenee ja nivelen alentunut liikkuvuus sekä lihasvoima lisääntyvät. Leikkauksen jälkeen toteutettava lymfaterapia myös vähentää haavan umpeutumisongelmiin liittyvää komplikaatioriskiä.
Fysikaaliset pintalämpö- ja syvälämpöhoidot sekä sähköhoidot ovat fysioterapiassa liikeharjoittelun ja manuaalisen terapian ohella perinteisesti käytettyjä hoitomenetelmiä. Kylmähoitoa käytetään yleensä akuuteissa vammoissa vähentämään kipua ja hidastamaan aineenvaihduntaa. Lämpöhoitoja käytetään akuuttivaiheen jälkeen kun halutaan lisätä solun aineenvaihduntaa, vähentää kipua ja lisätä pehmytkudosten päärakennusaineen, kollageenin joustavuutta. Lämpöhoidot (pinta- ja syvälämpö) soveltuvatkin hyvin mm. hieronnan ja mobilisaation esihoidoksi. Sähköhoitojen käyttötavoitteita ovat mm. kivun lievitys ja turvotuksen väheneminen.
Laserhoidossa käytetään laserlaitteen tuottamaa valoa, jolla pyritään mm. nopeuttamaan kudosvaurion paranemista ja lievittämään kipua.