Blog

16.10.2012: International Kinesio Taping Symposium 2012 Düsseldorfissa


Dusseldorf-Schalke

Kansainvälinen kinesioteippauskongressi Saksassa oli verottajallekin kelpaava tekosyy lähteä katsomaan Teemu Pukin Dusseldorf-Schalke -matsia. Lipun saaminen ei tosin ollut itsestäänselvyys, sillä kotijoukkueen kannattajat rähinöivät viime kauden päätösmatsin jälkeen sarjanoususta innostuneena siinä määrin, että seura sai sanktiona luvan myydä vain 25 000 lippua kahteen ensimmäiseen matsiin 54 000 sijaan. Kaupungissa vallitsee valtava futisbuumi eikä ottelun mielenkiintoa vähennä vastustaja Schalke, naapurikaupungista Gelsenkirchenistä. Pohjalaisella jääräpäisyydellä liput kuitenkin hankittiin Nordrhein-Festvalenin derbyyn, joskaan itse pelissä Pukista ei näkynyt Huntelaarin vakuuttavista alkukauden esityksistä johtuen vilaustakaan. No, toivottavasti sitten 2kk:n päästä jouluna… Tunnelmaltaan loistava peli päättyi 2-2. Lisää kursseja Saksaan!

SymposiumHuonosti nukutun yön jälkeen oli aika suunnistaa kohti yliopistoa ja huonetta 25.22.U1.52, joka löytyi eksymisen jälkeen skottilaisen osallistujan GPS:n avustamana. Auditorioon oli ahtautunut 23 maasta yli 100 silmäparia päivittämään kinesioteippaukseen liittyvät tietotaidot. Päivä sujui suurin piirtein seuraavasti:

Muillakin oli vaikeaa löytää perille, joten seminaari käynnistyi myöhässä avauspuheella ja historian kertauksella, jossa lähdettiin vuodesta -71 jolloin Kenzo Kase aloitti kiropraktikko-opiskelut Chicagossa. Nykyään KTAI:ssa (kinesio taping association international) on yli 35 000 jäsentä, joten eipä arvannut Japanin karpaasi mitä tuleman pitää.

 

 

 

Ensimmäinen esitys pidettiin serbialaisvoimin, jossa referoitiin tutkimus “Thermography monitoring of Kinesio Taping Therapy – 3 case studies” (Nikolovski, Dimitrijevic, Stevic). Lämpötila ihon pinnassa nousi teipin vaikutuksesta esim. säären alueella (case 1) 2,4 astetta viidessä minuutissa. Mielenkiintoista oli infrapunakameran osoittama lämpötilan nousu myös laajemmalla (esim. rintalastan alueella) vaikka teippaus suoritettiin olkapäähän. Johtopäätöksenä kinesioteippaus lisää ihon pinnan lämpötilaa ja parantaa verenkiertoa. Kriitikko arvioi, voisiko mikä tahansa iholle asetettu (esim. vaate) tehdä saman?

Thermography

Toisena espanjalainen yhteenveto aiheesta “Kinesio Taping through Bibliometric Indicators” (Garcia-Muro San José). Kirjallisuuskatsauksessa käytiin läpi 237 dokumenttia. Tutkimuksia todettiin olevan vaikea löytää ja peräti 41,4 % on sellaisia, joissa kieli on jokin muu kuin Englanti. Tutkimuksia on julkaistu 13 kielellä, 139:sää aikakausilehdessä. Euroopassa kinesioteippauksen julkaisussa on kunnostautunut etenkin Puola, Espanja ja Portugali. Esim. Fizjoterapia Polskassa on ollut 12 julkaisua. Kinesioteippaukseen liittyvät tutkimustulokset ovat olleet hyviä.

ACL leikkaukseen liittyvää teippausta käsiteltiin tapaustutkimuksessa “Kinesio Taping after Anterior Cruciate Ligament Surgery, the Acute Phase“ (Jose Maria Gonzalez Ruiz). Tässä uusintaleikkauksessa teippausta käytettiin 20 päivää yhdessä mobilisaation ja harjoittelun kanssa. Polven ojennusliikkuvuus oli täysi, joten huomio kohdistui turvotukseen ja koukistusliikkuvuuteen, joista koukistusliikkuvuus parani 20 päivässä yli 30 astetta ollen kivuton, eikä turvotusta tai tulehduksen merkkejä ollut. Teippaustutkimus eturistisiteen korjauksen kuntoutuksesta ei ehkä edusta tiedepiireissä kovaa näyttöä, jos se suoritetaan tapaustutkimuksessa ja mukana on normaali kuntoutus liikeharjoitteluineen, mutta tapaustutkimuskin tuo lisää tietoa ja motivoi suuremman tutkimuksen tekemiseen. Itselleni tästä esityksestä jäi parhaiten mieleen terapeutin suorittama polven manuaalinen käsittely teippauksen kera, jolloin käsittelyn yhteydessä teippi muodostaa kuroumia stimuloiden lymfakiertoa. Kuulemma toimii hyvin.

Erb´s palsyMyös Egyptistä käsin lähestyttiin kinesioteippausta tieteellisen haasteen kautta, aiheena “Kinesio Arm Taping as Prophylaxis Against the Development of Erb´s Engram“ (Ahmed, ElNegmy, Salem, Sherief). Erb´s palsy on kaularangan C5 ja C6 juurivaurion aiheuttama vamma, joka häiritsee yläraajan toimintaa. Fysioterapiaryhmää (n=15) verrattiin samansuuruiseen fysioterapiaa ja kinesioteippausta saaneeseen ryhmään EMG:tä ja toiminnallisia testejä apunakäyttäen. Olkapäähän ja kyynärvarteen suoritetun teippauksen johdosta tulokset olivat mainituilla mittareilla mitattuna verrokkiryhmään verrattuna selvästi paremmat.

Japanilainen näkemys aivojen EEG:n muuttumisesta erilaisten tekijöiden seurauksena ”EEG and Kinesio Taping” (Kawano) oli omalla tapaa mielenkiintoinen esitys. Esittäjä referoi eri ärsykkeiden, kuten kinesioteippauksen vaikutuksesta alfa- ja beeta-aaltoihin. Tutkimuksin osoitettiin esim. pohkeen kinesioteippauksen aktivoivan aivojen beeta-aaltoja, joiden aktiivisuus vilkastuu valvetilassa ja aktiviteeteissa, mutta saman tekivät mm. laskeminen ja vasaralla lyöminenkin. Nälkä alkoi vaivata, joten odottelin johtopäätöksiä (ja ruokatuntia). Tunnin esityksen jälkeen kuultiin johtopäätökset: “minulla ei ole johtopäätöksiä”. Mutta ruokaa tuli ja kenties lisääntynyt beeta-aktiivisuus.

 EEG

“Pain management after thoracic surgery using Kinesio Taping” (Draganow, Klein) oli professorin pitämänä ainakin perusteellisten taustatietojen osalta päivän syventävin esitys. Lateraaliseen thorakotomiaan liittyy suuri leikkauksenjälkeisen kivun riski. 20 – 60 % kärsii kivuista ja näistä lähes 50 %:lla kipu on kohtalaista tai kovaa. Kipu voi olla neurogeenistä tai myofaskiaalista ja myös kivun hallinta tulee olla monimuotoista. Yksi näistä hoitokeinoista on kinesioteippaus.

Edellistä teemaa lähellä oli myös aihe “Kinesio Tape: An Alternative and/or Complementary Treatment for Pain due to Sternotomy after Cardiac Surgery?” (Scalbrino, Clerici, Colombo, Frassine). Tässä tutkittiin kinesioteippauksen vaikutusta kipuun 38:lla, 30 – 75-vuotiaalla potilaalla. 19 potilaan kinesioteippausryhmää hoidettiin aluksi 10 pv lymfatekniikalla, päivät 11 – 20 lihas- ja faskiatekniikalla. Kivun lievitys oli selvästi suurempaa kinesioteippausryhmällä ja johtopäätöksenä todettiin että kinesioteippaus on tilastollisesti tehokas hoitokeino vähentämään sydänleikkauksesta johtuvaa kipua ja mahdollistaa näin ollen kipulääkityksen vähentämisen.

Kase liveKolmessa live-tapauksessa Kenzo Kase hoiti jalka-amputoitua, nilkan nyrjähdystä ja pyörätuolissa istuvaa halvauspotilasta. Mielenkiintoista oli havaita jalkatyngässä esiintynyttä kipua voimakkuudeltaan eri ärsykkeille. Kenzo sai jalan nytkähtämään kivusta vain 3-5 gramman kosketuksesta, kun kovempi painallus ei tuottanut kipua. Tynkä hoidettiin 16 liuskan ohuilla “fan stripeillä” eikä kosketus tuntunut teipin asettamisen jälkeen yhtä kipeältä.

Kahvitauon jälkeen oli vuorossa Body balloon theory workshop, joka palautti mieleen asioita, jotka erottavat urheiluteippauksen kineioteippauksesta. Demonstraatiopotilailla vatsan alueen arpi vaikutti kaularangan liikkuvuuteen taaksepäin, kylkiluitten kohouma suoran jalan nostotestiin ja vatsan kohouma eteentaivutustestiin. Tärkeä näkökulma muiden tärkeitten katsontakantojen joukossa. Siinä karkeasti ensimmäisen päivän anti.

Toinen päivä alkoi edellistä aamua lyhyemmällä patikkaretkellä kampusalueella. Ensimmäisenä esityksenä allekirjoittaneen suosikkiaihe “Kinesio Tape & Hamstrings”, jossa 107 tervettä liikunnallista osallistujaa jaettiin kolmeen ryhmään. Mittauskohteina olivat polven koukistusliikkuvuus, lonkan ojennusliikkuvuus, eteentaivutus ja lonkan isometrinen ojennusvoima. Suurin muutos tapahtui lonkan ojennusliikkuvuudessa. Lonkan koukistusliikkuvuus ja lonkan isometrinen ojennusvoima myös paranivat selvästi.

Hamstrings

Kinesioteippauksen vaikutusta kasvohermojen vaurioon käytiin läpi kahdella esimerkkipotilaalla, aiheessa ”Facial Palsy (Bell´s palsy)” (Sasinowski). Terapiajaksoa ennen ja jälkeen eri ilmeistä otetuista kuvista ilmeni selkeä ero. Puolalaisen käytännön kokemus kannustaa hyödyntämään kinesioteippausta myös kasvohermohalvauksessa.

Henkilölle (minulle) joka ei ymmärrä neurologisesta fysioterapiasta yhtään mitään, aihe “The Acute Effect of Kinesio Taping Method for Drooling in Children with Cerebral Palsy” (Zenginler, Tarakci,E, Tarakci,D, Irmak) sai ajatukset siirtymään jo lähestyvään kahvitaukoon. Pääasia kuitenkin, että turkkilaiset olivat ankaran kiinnostuneita tästä tärkeästä aiheesta. Tutkimukseen osallistui 25 CP-lasta joilla esiintyi kuolaamista. Arvioinnin kohteena oli kuolaamisen vaikeusaste ja tiheys. Leuan alle ja suun ympärille asetettu teippi vähensi kuolaamisen vaikeusastetta 3.72:sta 2.20:neen ja tiheyttä 2,94:stä 1.92:een. Kurkunpään nousussa oli suuri ero. Tyytyväisyys hoitoon oli 19/25.

BackschoolKolmen selkää koskevan tutkimuksen esityssarjan käynnisti “Postural Balance in Low Back Pain: Comparison Between Back School and Kinesio Taping Method” (Silvia). Tässä 30 alaselkäkivusta kärsivää osallistujaa jaettiin kolmeen ryhmään: Ryhmä A sai manuaalista terapiaa ja osallistui selkäkouluun. Ryhmä B hoidettiin kinesioteippauksella. Ryhmä C molemmilla. Mittareina käytettiin VAS-janaa, isokineettistä voimamittausta ja kyselylomaketta. Yleisesti ottaen parhaat tulokset saatiin ryhmässä C.

Swissball

 

 

 

Selkäteema jatkui aiheella: “Back Stability, Gait and Kinesio Taping (A preliminary study): Kinesio Taping of the Thoraco Lumbar Fascia can help“ (Friedman). Israelilaisluennoitsija korosti thoracolumbaarisen faskian merkitystä mm. voiman siirtäjänä ja asennon ylläpitäjänä. Tutkimus tehtiin 11 terveellä potilaalla, joiden askelpituutta verrattiin teippausta ennen ja jälkeen. Askelpituus lisääntyi 10-15 % 9:llä. Kahdella pituus ei muuttunut.

Tutkimuksessa “Effectiveness of Different Treatment Approaenes on Pain, Functional Scale and Strength in Patients with Lumbar Pathologies without Neurological Deficits” (Baltaci, Senbursa) selvitettiin eri fysioterapiahoitomuotojen vaikutusta lannerangan ongelmiin. Neljä ryhmää muodostui seuraavasti:

1(n=24) pehmytkudoskäsittely ja stabilaatioharjoittelu

2(n=24) kinesioteippaus ja stabilaatioharjoittelu

3(n=22) stabilaatioharjoittelu

4(n=20) reflexologia ja stabilaatioharjoittelu

Ryhmät 1,2 ja 4 hoidettiin kahdesti viikossa neljän viikon ajan, ryhmä 3 aloitti kotiharjoitteluohjelman ensimmäisen käynnin jälkeen. Ryhmät arvioitiin 4 ja 8 viikkoa hoidon jälkeen. Turkkilaisten johtopäätös oli, että terapiapalloharjoittelu oli tehokas kivun lieventämisessä, voiman ja toiminnallisuuden lisäämisessä. Nopein kivunlievitys havaittiin kinesioteippausryhmässä.

Kenzo Kase piti yli tunnin mittaisen luennon aiheesta ”The Autonomic Nervous System Relating to the Kinesio Taping Method”. Kase puhui mm. ihossa olevien kantasolujen merkityksestä kudosvaurion paranemiselle ja kinesioteippauksen vaikutuksesta tähän. Hän korosti negatiivisen paineen (alipaineen) merkitystä tilan luomiseksi ihon kerroksiin ja tämän merkitystä mukoosan mobilisoinnille, korjaantumiselle ja lämmön vähentymiselle. Kase mainitsi kinesioteippauksen olevan ainut hoitomuoto, joka minimaalisella stimulaatiolla toimii 2-4 päivää. Jatkossa saattaa tulla uusia screening testejä, jossa huomioidaan autonominen hermosto.

PolleMukaan mahtui myös yksi eläimiin kohdistuva aihe, kun italialaisittain referoitiin tutkimus ”Use of Kinesio Taping for the Treatment of Sacroiliac Joint Dysfunction in the Horse: 7 Cases” (Molle, Duggeri, D´Onofrio). Teippaus suoritettiin seitsemälle SI-nivelen toimintahäiriö -diagnoosin saaneille hevosille, joita oli jo aikaisemmin hoidettu SI-ongelman vuoksi. Hevosia hoidettiin teippauksella kolme viikkoa. Painemittaukset ja kävelyanalyysit tehtiin ennen ensimmäistä hoitoa, viikon 1 ja 5 kohdalla kolmen hoitokerran jälkeen. Tulosten osalta kipu lievittyi, askelpituus piteni kävelyssä ja kävelyn kiihtyvyys kasvoi. Lisäksi ratsastajat mainitsivat että hevoset olivat elastisempia ja halukkaampia liikkumaan.

 

”Ask the expert” oli mielenkiintoinen osio, jossa osallistujat kysyivät teippausasioista laidasta laitaan: Mistä tietää oikean venytyksen? Soveltuvuus parkinson potilaille? Terminaalivaiheen kivunhoito? Kutina? Käyttö lihasdystrofiaa sairastavilla lapsilla? Värien merkitys? Kuinka tehdä kinesioteippaustutkimus? Miksi kinesioteippaus puuttui opiskelijan kinesiologiakoulutuksessa? ”Yllättäen” Kase kertoi heidän teippinsä olevan paras. Teipissä käytetään hyvää elastista materiaalia ja liima sisältää joitain ”jippoja”. Värien alkuperään saatiin myös vastaus. Yksi nuori potilas sanoi ”doctor, this beige looks sick!”. Tämän jälkeen alkoi sinisen ja punaisen valmistus. Myöhemmin urheilijapotilas puolestaan sanoi ”en halua pitää mitään väriteippiä, haluan mustaa jotta lihakseni näyttävät vahvemmalta”! Näin alkoi mustan valmistus. Kaksi muuta paneelikeskusteluun osallistuvaa kertoi antavansa mahdollisuuden potilaalle valita väri. Ei siksi että ne vaikuttaisivat eri tavalla, vaan siksi että jostain väristä saattaa tulla potilaalle mielihyvää ja hoito voi siksi toimia paremmin.

Experts

Toisen päivän workshop aiheena kohdallani oli urheilu. Työpajassa keskityttiin pyöräilyyn, jossa mm. käytiin läpi pyöräilyn biomekaanisia tekijöitä vammojen syntymisen kannalta ja demonstroitiin teippaustekniikoita. Mielenkiintoista oli kuulla, että vaikka suurin osa vammoista on rasitusvammoja (niska, alaselkä, patellajänne, lantio jne.), niin lähes yhtä paljon pyöräilyvammoja syntyy kaatumisesta (AC-nivel, solisluu jne.). Tutkimuksessa ”effects of bicycle saddle height on knee injury risk and cycling performance” todettiin että satulan ollessa liian korkealla etureiden vastus-lihakset voivat lyhentyä, mutta hamstringsien pituus ei muutu. Demonstraatiossa teipattiin etureisi ja niin tässä kuin monissa muissa teippauksissa tuli esiin teippaus-suunnan vaikutus, jota ei omassa aikaisemmassa koulutuksessani aikoinaan painotettu.

Workshop

 Siinä tiivis kaksipäiväinen omasta näkökulmasta katsottuna. Referoidut tutkimustulokset laajasta aihepiiristä olivat hyviä, mutta monet kongressissa läpikäydyistä tutkimuksista sisälsivät melko pienen osallistujamäärän. Pari esittäjää toi myös tämän esille oman tuotoksensa osalta, mutta juontaja muistutti myös siitä, että symposiumin tarkoituksena ei ole pelkästään tuoda julki laadukkaita tutkimuksia, vaan myös rohkaista tutkimustoimintaan, päivittää kinesioteippaukseen liittyvä tietotaito ja antaa osallistujille mahdollisuuden tavata teippauksen parissa työskenteleviä kollegoita eri puolelta maailmaa. Näissä tavoitteissa vuoden 2012 symposium onnistui hyvin.

Rein

Seppo Appelqvist · 0400 918 074 · seppo.appelqvist@gmail.com