Ajankohtaista

MUSoc 2017

Osallistuin MUSoc 2017 kongressiin, joka on vuosittainen MUSoc yhteisön järjestämä MSK-, eli tuki- ja liikuntaelimistön ultraäänikuvaukseen keskittyvä tapahtuma. Kongressissa oli mahdollisuus seurata luentoja ja demonstraatioita n. 60 esityksen verran maailmankuulujen radiologien toimesta, kuten Jon Jacobson, Marnix van Holsbeeck ja Carlo Martinoli. Nelipäiväinen kongressi sisälsi myös käytännön kuvantamista pienryhmissä.

EUROSON 2017

Osallistuin EUROSON 2017 kongressiin. EUROSON on vuosittainen lääketieteelliseen ultraäänikuvantamiseen liittyvä tapahtuma, jonka toteuttajana on European Federation of Societies for Ultrasound in Medicine and Biology (EFSUMB). Kongressissa käsitellään useita aihepiirejä, mukaan lukien tuki- ja liikuntaelimistön ultraäänikuvaus ja ultraäänilaitteisto.

Advanced musculoskeletal ultrasound course

Advanced ultrasound courseOsallistuin Brysselissä järjestetylle kolmipäiväiselle ultraäänikuvauksen jatkokurssille. Medipointin järjestämällä kurssilla käytiin läpi tavallisesti peruskurssin ulkopuolelle jätettäviä pienempiä yksityiskohtia ja näiden patologiaa. Kurssille osallistujista suurin osa oli radiologeja. Noin puolet ajasta käytettiin kuvantamisen harjoitteluun.

EULAR ultraäänikuvauksen jatkokurssi

uae2Euroopan reumatologiyhteisö (EULAR) järjesti kolmipäiväisen ultraäänikurssin, jossa pääaiheena oli reumataudeille tyypillisten tuki- ja liikuntaelimistön pehmytkudosvaurioiden kuvantaminen. Kurssilla myös harjoiteltiin Dopplerin säätämistä ja perehdyttiin kuvien tulkintaan. Kurssilla oli myös osuus ultraääniohjatuista injektioista.

Sonografia.fi

bicepsAvasin uuden sivuston: sonografia.fi, joka keskittyy pelkästään tuki- ja liikuntaelimistön ultraäänikuvaukseen.

EULAR ultraäänikuvauksen peruskurssi

US workshopOsallistuin Turkin reumatologiyhteisön ja Euroopan reumatologiyhteisön (EULAR) järjestämälle kolmipäiväiselle ultraäänikuvauksen peruskurssille. Koulutus keskittyi raajojen nivelten kuvantamiseen, etenkin reumatautien näkökulmasta.

Sonografiapäivät

SonograaferipäivätSonograaferijaosto järjesti kaksipäiväiset sonografiapäivät. Koulutuksen antia olivat mm. alaraajavaltimoiden kuvantaminen, nivustyrien ultraääni ja olkapään kuvantaminen, joista kaksi jälkimmäistä toteutettiin Englantilaisten Laura Hortonin ja Alwyn Jacksonin toimista. Käytäntöön painottuneen opiskelun lisäksi mukana oli myös kudosvaurioitten kuvantamislöydöksiin tutustumista mm. kiertäjäkalvosimen jänteiden repeämisten ja limapussin tulehduksien osalta.

Munich Sports Imaging Course

MunchenSaksassa järjestettiin viikonloppuna Munich Sports Imaging Course. Intensiivisellä, ensisijaisesti radiologeille suunnatulla kurssilla perehdyttiin urheiluvammoihin liittyvään kuvantamiseen yli 30 luennoitsijan voimin.

Radiografiapäivät

RadiografiapäivätSuomen röntgenhoitajaliiton järjestämällä radiografiapäivillä oli varattu oma kaksipäiväinen ohjelma ultraäänikuvaamiseen eli sonografiaan liittyen. Aiheina olivat: Sonograafereiden koulutus Britanniassa, gynekologiset ultraäänitutkimukset, ultraäänen ja sonograafereiden historia Suomessa, ergonomia, dopplerin ongelmat, kaulasuonten harvinaisemmat löydökset, ylälaskimoiden ultraääni ja uusinta ultraäänilaitteissa.

Seppo Appelqvist · 0400 918 074 · seppo.appelqvist@gmail.com